Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια μας τα προσφέρει η φωτογραφία. Αυτή η παγωμένη εικόνα μας φέρνει στο νου αναμνήσεις γεμάτες με κίνηση. Θεραπεύει τη μελαγχολία του τέλους των διακοπών από τις χαρούμενες φωτογραφίες με φόντο διάφανα νερά, χαριτωμένα χωριουδάκια και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα. Για κάποιους η φωτογραφία είναι χόμπυ, για κάποιους άλλους καλλιτέχνημα, ενώ για τους περισσότερους οπλέον η καθημερινότητά τους.  Για να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την άποψη των φωτογραφιών μας από τα ταξίδια και όχι μόνο. 

  1.  Το φως είναι καλό να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο, ή από το πλάι. Το συχνότερο λάθος των «πρωτάρηδων» είναι ότι φωτογραφίζουν έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα –ή το θέμα– της φωτογραφίας να βγαίνουν είτε σκοτεινά είτε υπερφωτισμένα –«καμένα». 
  2.  Κατεβείτε στο ύψος του θέματός σας. Ειδικά όταν φωτογραφίζετε κάτι που βρίσκεται χαμηλότερα από εσάς, όπως για παράδειγμα παιδιά ή ζώα, το να στέκεστε στο… ύψος σας δε θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. 
  3. Το θέμα δεν χρειάζεται να είναι πάντα στο κέντρο. Προσέχοντας την αρμονία της φωτογραφίας, μπορείς να βάλεις το θέμα σου όπου θέλεις. 
  4. Η βροχή και η συννεφιά μπορεί να σε σώσουν. Καθώς τα σύννεφα σου κρύβουν το σκληρό φως, παράλληλα έχεις αρκετό φως για λήψεις.
  5. Προσπαθήστε να αποφασίσετε ποιο είναι το βασικό σας θέμα, Συνθέστε τη φωτογραφία με βάση αυτό που είναι σημαντικό. Μην προσπαθείτε να χωρέσετε πολλά πράγματα σε μια φωτογραφία. Πολλές φορές το απλό είναι και το πιο ωραίο. 
  6. Γέμισε το κάδρο σου. Κάνε ζουμ έτσι ώστε να έχεις λεπτομέρεια σε ότι φωτογραφίζεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά αν έχεις την επιλογή auto.
  7.  περιμένετε τη σωστή στιγμή για να πατήσετε το κουμπί. Η στιγμή που αποφασίζουμε να τραβήξουμε τη φωτογραφία είναι καθοριστική, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει και συχνά να περιμένουμε λίγο. 
  8. Η γωνία παίζει σημαντικό ρόλο. Βρες μια ιδιαίτερη γωνία να φωτογραφίσεις το αξιοθέατο. Φωτογράφισε από το πλάι, στάσου ακριβώς μπροστά στο κτίριο και βάλε στη φώτο λίγο ουρανό. 
  9.  Χρησιμοποιήστε το φλας μόνο σε χώρους με υπάρχοντα φωτισμό, για να εξισορροπήσετε ουσιαστικά και όχι για να φωτίσετε. Έτσι θα αποφύγετε το λεγόμενο «κάψιμο» της φωτογραφίας από το φλας. Για νυχτερινές λήψεις, προτιμήστε τη λειτουργία night shot της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής –η οποία απαιτεί τη χρήση τρίποδου, ή εναλλακτικά κάποιου σταθερού σημείου για να ακουμπήσετε τη μηχανή. 
  10. Πρέπει να αφεθείς στον προορισμό σου. Μην πηγαίνεις μόνο εκεί που έχεις προγραμματίσει. Χάσου στα στενά και μονοπάτια, άλλαξε δρόμο και κατεύθυνση.
  11. Όταν βγάζετε ομαδικές φωτογραφίες, κάντε τον σκηνοθέτη: δώστε οδηγίες και καθοδηγείστε τους φίλους σας. Συχνά περιμένουν από εσάς να τους πείτε τι να κάνουν. 
  12. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες όταν φωτογραφίζετε πρόσωπα γιατί το έντονο κάθετο φως δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές σε αυτά. Το διάχυτο φως είναι ό,τι πρέπει. Όσο και να ακούγεται περίεργο, η συννεφιά προσφέρεται για πορτραίτα, καθότι ο ουρανός παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
  13.  Μην βγάζετε μόνο στημένες φωτογραφίες. Φωτογραφήστε κάποιον την ώρα που δουλεύει , ασχολείται με κάποια αγαπημένη δραστηριότητα ή απλά χαλαρώνει. 
  14. Δώστε προσοχή στη γραμμή του ορίζοντα. Όταν φωτογραφίζετε τοπία είναι πολύ εύκολο να βγει στραβή και να μη το προσέξετε. 
  15. Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Γνωρίζουμε καλά ότι όποια φώτο και να κάνουμε ασπρόμαυρη αμέσως παίρνει μια καλλιτεχνική μορφή και όψη.
  16. Όσες πιο πολλές τραβάς τόσο περισσότερες οι πιθανότητές σου για τέλεια φωτογραφία. Μην επαναπαυτείς στη μία. Δεν χρεώνεσαι. Βγάλε αρκετές λήψεις και επέλεξε την καλύτερη.
  17. Μην χάσεις τη δύση και την ανατολή. Τότε έχει καταπληκτικό φως που σου επιτρέπει να βγάζεις εκπληκτικές φωτογραφίες. 
  18. Απέφυγε το μεσημεριανό φως. Είναι πολύ έντονο, κάθετο και γενικότερα δεν κολακεύει καθόλου.
  19. Μην υποτιμάς τις φωτογραφίες από κινητό. Μπορεί να έχεις απίστευτες λήψεις από το κινητό και επίσης μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές με περισσότερες δυνατοτητες.

Leave a Reply