Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν κάθε χρόνο ως τρόπο διακοπών ένα ιστιοπλοΐκό σκάφος. Αναρωτιέστε γιατί; Κι εγώ αναρωτιόμουν μέχρι που το δοκίμασα για πρώτη φορά.

Η αίσθηση ελευθερίας και ηρεμίας, η δυνατότητα να επισκεφθείς σε λίγες μόνο μέρες μερικά από τα ελληνικά νησιά και να απολαύσεις το μπάνιο σου στα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά των πιο δυσπρόσιτων κολπίσκων,η  μαγευτική θέα του ήλιου να χάνεται σιγά σιγά στο γαλάζιο ορίζοντα και το φως των αστεριών να φωτίζει τη θάλασσα το βράδυ είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους οι διακοπές  με σκάφος αποτελούν για πολλούς τρόπο ζωής.

Ωστόσο, η επιλογή αυτή πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητή, καθώς καραδοκούν αρκετές δυσκολίες με τις οποίες μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι. Πρώτος και βασικότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι  μας, δεν είναι άλλος από τον καιρό. Τα λεγόμενα «μελτέμια» μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα την ανατροπή των σχεδίων μας. Επιπλέον, η ιστιοπλοΐα απαιτεί συνεργασία και καλές σχέσεις μεταξύ των συνταξιδιωτών (γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζονται όλα τα άτομα μεταξύ τους προτού το επιχειρήσουν)  καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος, οι ώρες πάνω στο ιστιοπλοΐκό πολλές και οι αρμοδιότητες που πρέπει να μοιραστούν αρκετές(θέματα πλεύσης, τροφοδοσία, καθαριότητα κλπ.).

Επομένως, όσοι από εσάς δεν έχετε δοκιμάσει αυτή τη μορφή διακοπών προτού την  απορρίψετε καλό είναι να τη δοκιμάσετε. Και τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε  το ταξίδι σας με έναν κοντινό προορισμό  για λίγες μόνο μέρες, ώστε να  δείτε αν πραγματικά αυτός ο τρόπος ζωής  σας ταιριάζει.

 

Πάνος Νάσιος

Leave a Reply