Οι 10 καλύτεροι προορισμοί για το τριήμερο της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας!!

 

1.  Γαλαξίδι για αλευροπόλεμο

Το Γαλαξίδι Φωκίδας είναι μια από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Ελλάδος. Υπήρξε παλιό εμπορικό λιμάνι, ενώ τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες είναι δείγματα της παρελθοντικής του ακμής.

Το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, το τοπίο στο Γαλαξίδι θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα». Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου.

Πως θα φτάσετε στο Γαλαξίδι:
Το Γαλαξίδι απέχει 230χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε μέσω Λιβαδειάς και Αράχωβας, αλλά είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε το δρόμο Διστόμου – Δεσφίνας – Ιτέας, προκειμένου να αποφύγετε την κίνηση στον δρόμο Αράχωβας – Δελφών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα στο Γαλαξίδι
Τουριστική Αστυνομία στο Γαλαξίδι: (+30) 22650 41222
Λιμεναρχείο Γαλαξιδίου: (+30) 22650 41390
Ιατρείο στο Γαλαξίδι: (+30) 22650 41312
TAXI στο Γαλαξίδι: (+30) 2650 41243
Δήμος Γαλαξιδίου: (+30) 22650 41319
Στο Γαλαξίδι θα φτάσετε οδικώς

 

2. Ήπειρος: Στα Γιάννενα και την Άρτα

Κανόνισε να βρεθείς το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Ήπειρό και να απολαύσεις τις παραδοσιακές γιορτές στην Άρτα και τα Γιάννενα.

Στα Ιωάννινα, μεταμφιεσμένοι κάτοικοι χορεύουν γύρω από τεράστιες φωτιές, σε διπλές και τριπλές σειρές. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά με την ονομασία «Τζαμάλες». Η κορύφωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς γίνεται όταν στήνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης το γαϊτανάκι.

Την ίδια στιγμή, στην Άρτα, το Καρναβάλι των Γυναικών κλέβει την παράσταση. Οργανώνεται κατά αποκλειστικότητα από γυναίκες, χωρισμένες σε γκρουπ, οι οποίες παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Είναι ντυμένες με αποκριάτικες στολές και η κατάληξη της πορείας τους, τις βρίσκει σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.

 

3. Στη Ζάκυνθο για την “Κηδεία της Μάσκας”

Αυθορμητισμός, Μάντσιες (αυτοσχέδιες ζακυνθινές πλάκες), Κομέντια ντελ άρτε, Ομιλίες (έμμετρο θέατρο δρόμου), τρομερή νυχτερινή χορευτική διασκέδαση, ξεφάντωμα σε οργανωμένα πάρτυ, παρελάσεις για μικρούς και μεγάλους, ο Βενετσιάνικος Γάμος, η Γκιόστρα, το Πόβερο Καρναβάλι (Κηδεία της Μάσκας), μπάντες, χορευτικά, μαντολάτο, παστέλια, ντόπια κουζίνα και η μοναδική φιλοξενία συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, στιγμών κεφιού, ξενοιασιάς και αναμνήσεων! Που; Μα φυσικά στην πανέμορφη Ζάκυνθο.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς μετά την καρναβαλική παρέλαση, αργά το απόγευμα πραγματοποιείται η Κηδεία της Μάσκας η οποία αποτελεί ένα ιστορικό σατιρικό δρώμενο του νησιού με το οποίο κλείνει η αυλαία του καρναβαλιού. Στο φινάλε η πομπή μετά την τελευταία βόλτα στους δρόμους της πόλης καταλήγει στο λιμάνι όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται με το φέρετρο του ανοιχτά στο πέλαγος. Εκείνη τη στιγμή η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα ενώ φωτισμένες γόνδολες περιβάλλουν τη μεγαλειώδη κηδεία!

 

 

4. Στη Μυτιλήνη παρέα με τους Κουδουνάτους

Στη Λέσβο το έθιμο των «Κουδουνάτων» τελείται στο χωριό Μεσότοπο του Δήμου Ερεσού, κυρίως από άτομα ηλικίας μεταξύ 15-40 ετών. Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη.
Άνδρες μεταμφιεσμένοι σε ζώα με ποιμενικά κουδούνια συγκεντρώνονται στην αυλή ενός σπιτιού όπου οι γεροντότεροι τοποθετούν στους νεώτερους κουδούνια που ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά.

Φορούν στο κεφάλι τους κομμένες νεροκολοκύθες, διακοσμημένες με φτερά κόκορα και γαλοπούλας. Στον λαιμό δένουν λουριά με περασμένες χάντρες και κοχύλια. Στα χέρια τους κρατούν την κουτσκούδα, ένα ξύλο- σύμβολο γονιμότητας και κατευθύνονται στον φούρνο της γειτονιάς και βάφονται με μουντζούρα.

Ο Αρχικουδουνάτος είναι ο αρχηγός, που ξεχωρίζει καθώς φορά λιγότερα κουδούνια, έχει διαφορετικά χαϊμαλιά, ενώ χαμηλά στη μέση του κρέμεται ένα χοντρός βλαστός λαχανίδας με δύο μεγάλα κεφάλια σκόρδων. Βρίσκεται στην κορυφή της πομπής και φυσάει μια μπουρού για να δώσει ρυθμό στο βήμα των Κουδουνάτων, οι οποίοι στο πέρασμά τους δέχονται συνεχώς κεράσματα. Μόλις συναντηθούν στα σταυροδρόμια σχηματίζουν κύκλο πιασμένοι από τις κουτσκούδες και χοροπηδούν ρυθμικά για να δημιουργήσουν ένα συντονισμένο και δυνατό ήχο. Όταν δεν κινούνται, χτυπούν με δύναμη τις κουτσκούδες στο χώμα για να είναι γόνιμη η γη.

 

5. Ξάνθη για τρελό καρναβάλι

Η Ξάνθη είναι από τις πιο μαγευτικές πόλεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα και ειδικά τις Απόκριες θα την λατρέψεις για τα έθιμα της και τις ομορφιές της.

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966. Γεννημένος σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης – μια εποχή κρίσιμη σε θέματα οικονομικά αλλά και ζητήματα ταυτότητας-, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

 

6. Πάτρα: Η βασίλισσα του καρναβαλιού 

Η αχαϊκή πρωτεύουσα προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες για αυτό που θα συναντήσετε αν την επιλέξετε για την καρναβαλική σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω τι μας έχει ετοιμάσει η πιο «ζωντανή» πόλη της Ελλάδας για το αποκορύφωμα της Αποκριάς.

Τα highlights: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στους δρόμους της πόλης, ξεχωριστό Καρναβάλι για τα παιδιά με Καρναβαλουπόλεις και χορευτικά έθιμα σε καθημερινή βάση με την ονομασία Μπουρμπούλια είναι μερικοί από τους λόγους να μην το… κουνήσετε από τις πλατείες της Πάτρας μέχρι το τέλος της Αποκριάς. Φυσικά, το κέφι και το χρώμα παίρνει άλλη διάσταση στις μεγάλες παρελάσεις που κορυφώνονται με την βραδινή παρέλαση του Σαββάτου  και την «βασιλική» παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, τα καλύτερα άρματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Καθαρά Δευτέρα. Στην τελετή λήξης στον λιμενοβραχίονα της πόλης, θα γίνει η παραδοσιακή καύση του ομοιώματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, συνοδεία πολλών σόου και πυροτεχνημάτων, ενώ θα δοθεί και το σύνθημα για το… επόμενο Καρναβάλι.
Τι άλλο να δείτε: Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Κάστρο και τα Λουτρά Χαμάμ, που αποτελούν τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης. Επισκεφθείτε επίσης το πρώτο ελληνικό οινοποιίο, το περίφημο Achaia Clauss και απολαύστε την νυχτερινή ζωή της πόλης στις πιάτσες της πλατείας Γεωργίου, της πλατείας Όλγας και της εναλλακτικής περιοχής των Υψηλών Αλωνίων.

 

7. Κοζάνη: Ας ανάψουν οι Φανοί 

Το πιο ζωντανό μακεδονίτικο Καρναβάλι αναδεικνύει το φλογερό ταμπεραμέντο της Κοζάνης, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή… καίγεται το πελεκούδι.

Τα highlights
: Μασκαράδες και λαϊκοί οργανοπαίκτες βρίσκονται νυχθημερόν στους δρόμους της πόλης, ενώ δεν λείπουν οι γενναίες ποσότητες από κρασί και «κιχιά», τα κεράσματα για όλους τους επισκέπτες του Καρναβαλιού. Τα δρώμενα παίρνουν την μορφή ολόκληρων θεατρικών παραστάσεων, ενώ τα βλέμματα τραβούν οι «φανοί», δηλαδή οι μεγάλες φωτιές που ανάβουν το βράδυ της «Μεγάλης Αποκριάς» σε κάθε γειτονιά, για να στηθούν γύρω τους γλέντια με «πιπεράτα» τραγούδια.
Τι άλλο να δείτε: Αξίζει να περπατήσετε από γειτονιά σε γειτονιά για να μπείτε κι εσείς στον “χορό” των φιλικών κατοίκων της Κοζάνης αυτή την περίοδο του χρόνου – σημειώστε ότι την Καθαρά Δευτέρα θα κεραστούν νηστίσιμες λιχουδιές, όχι σε ένα, ούτε σε δύο, αλλά σε 21 διαφορετικά σημεία της πόλης.

 

8. Ρέθυμνο: Ένας αιώνας γεμάτος χρώμα
Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι γίνεται φέτος εκατό ετών, το γιορτάζει με μια επετειακή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και υπόσχεται το… ξεφάντωμα του αιώνα στους τυχερούς που θα βρεθούν στην «λεβεντογέννα» την εβδομάδα της Αποκριάς.

Τα highlights: Θα παρακολουθήσετε μια μεγαλειώδη παρέλαση. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα αντηχούν καντάδες, ενώ οι μεγάλες παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα οδηγήσουν στην κορύφωση, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα ιδιαίτερα έθιμα της κρητικής Καθαράς Δευτέρας.
Τι άλλο να δείτε: Την ρομαντική παλιά πόλη, το επιβλητικό φρούριο της Φορτέτζα, το γοητευτικό ενετικό λιμάνι με τα αμέτρητα café και την πλατεία Πλαστήρα με τα μπαράκια, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, που αφηγούνται την πορεία του Ρεθύμνου ανά τους αιώνες, ενώ λίγο έξω από την πόλη, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε απίστευτης ομορφιάς φυσικές λίμνες και φαράγγια, όπως στις περιοχές Κουρνά και Πρεβέλη.

9. Σκύρος: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και πολύς χορός

«Να μην απομείνει λαλαρίδι», συνηθίζουν να λένε ως ευχή οι ντόπιοι αυτή την περίοδο, εννοώντας πως θα… σπάσουν τα κουδούνια από το ξεφάντωμα. Με αυτές τις «απειλητικές» διαθέσεις, το Σκυριανό Καρναβάλι με το ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα μας καλεί για εναλλακτικές, νησιωτικές Απόκριες.

Τα highlights: Ο ήχος των κουδουνιών αντηχεί στα σοκάκια της Σκύρου, στα οποία οι ομάδες των μεταμφιεσμένων με τον «γέρο» να σέρνει τον χορό, την «κορέλα» (συνήθως άντρας μεταμφιεσμένος με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά) και τον «φράγκο» να ακολουθούν, δίνουν το σύνθημα για ολονύχτια διασκέδαση. Ο χορός γίνεται… γέλιο την Κυριακή της Αποκριάς χάρη στην «Τράτα», έθιμο κατά την διάρκεια του οποίου απαγγέλλονται σατυρικά στιχάκια. Ο χορός και τα τραγούδια συνεχίζονται και την Καθαρά Δευτέρα – για την ακρίβεια, συνεχίζονται μέχρι το πρωί της Τρίτης, καθώς δεν χάνεται ευκαιρία για άλλο ένα ολονύχτιο γλέντι.
Τι άλλο να δείτε: Τους ενδιαφέροντες όσο και ευπρόσιτους αρχαιολογικούς χώρους στο Παλαμάρι, το Μαρκέσι, το Κάστρο και τον Παλιόπυργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φαλτάιτς που κρύβει μικρούς λαογραφικούς θησαυρούς τοπικής και πανελλήνιας σημασίας. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την Ατσίτσα στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα πανέμορφο χωριουδάκι στην καρδιά του πευκοδάσους.

10. Το καρναβάλι της Χίου

Μόστρα

Η Μόστρα είναι η πιο γνωστή καρναβαλική γιορτή της Χίου και γίνεται στα Θυμιανά, παραδοσιακό χωριό πετροκόπων και κτιστάδων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Μεσαίωνα, όταν πειρατές και κουρσάροι λεηλατούσαν τα παράλια των νησιών και άρπαζαν τις σοδειές των κατοίκων.
Κάποτε στην περίοδο της Αποκριάς, την Παρασκευή της Τυρινής, καθώς όλο το χωριό γλεντούσε, οι φύλακες από τις βίγλες (κυκλικοί πύργοι- παρατηρητήρια της θάλασσας) ειδοποίησαν ότι έρχονταν πειρατές.

Οι Θυμιανούσοι, φουντωμένοι όπως ήταν από το γλέντι, κίνησαν προς την παραλία και τους έστησαν ενέδρα. Στη σκληρή μάχη που ακολούθησε, οι πειρατές κατατροπώθηκαν και οι χωριανοί, μεθυσμένοι από τη χαρά της νίκης, μετέφεραν τους αιχμαλώτους στην πλατεία του χωριού και τους «μόστραραν» (=τους επεδείκνυαν), συνεχίζοντας το γλέντι τους, μέχρι την Τυρινή Κυριακή.

Σε ανάμνηση λοιπόν αυτής της νίκης, το έθιμο επαναλαμβάνεται από τότε ανελλιπώς κάθε χρόνο, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής.
Την Τυρινή Παρασκευή το βράδυ, οι Θυμιανούσοι ντυμένοι «κουδουνάτοι» (=μεταμφιεσμένοι) ανεβάζουν τη Μόστρα , δηλαδή τα σατυρικά καρναβαλικά άρματα, στο χωριό, κάνοντας διάφορα κωμικά νούμερα και φορώντας αυτοσχέδιες προσωπίδες (μουτσουναριές).

Την Τυρινή Κυριακή γίνεται η παρέλαση των σατυρικών αρμάτων, που πλαισιώνονται από μασκαράδες, με πρώτο και καλύτερο τον Καρνάβαλο.

Το γλέντι ολοκληρώνεται με πανηγύρι στην πλατεία των Θυμιανών, καθώς και του Νεοχωρίου

Αγάς

Στα Μαστιχοχώρια, στα Μεστά και τους Ολύμπους, αλλά και στο Πυργί και στο Λιθί, χωριά που διατηρούν τα Μεσαιωνικά χαρακτηριστικά τους, αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα, το έθιμο του «Αγά». Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δικαστήριο, από το οποίο δε γλιτώνει κανείς, χωρίς να καταβάλει πρόστιμο!
Το έθιμο του Αγά έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και ανάγεται γύρω στο 1830-1840.Γεννήθηκε από την αγανάκτηση των κατοίκων απέναντι στη συμπεριφορά των Τούρκων δικαστών, που τιμωρούσαν τους Χιώτες με την πρώτη ευκαιρία. Στο έθιμο, όπως και στα περισσότερα αποκριάτικα έθιμα, έχουν προστεθεί και Διονυσιακά στοιχεία, μασκαρέματα και σατυρικά τραγούδια, ενώ στο τέλος της ημέρας, ο Αγάς οδηγείται στην πυρά. Στα Μεστά και στους Ολύμπους, ο Αγάς έχει μεταλλαχθεί σε ολόκληρη γιορτή, με ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις και δρώμενα, που προσελκύουν στα Μεσαιωνικά καστροχώρια πολλούς επισκέπτες.Ο Αγάς, συνοδευόμενος από το επιτελείο του, προσπαθεί να μπει στο χωριό από την παλιά κεντρική σιδερένια πύλη του χωριού. Οι φρουροί αντιστέκονται σθεναρά, αλλά τελικά καταφέρνει να μπει και κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία, όπου κάθεται έχοντας δίπλα του τη «Χανούμα», για να ξεκινήσουν οι δίκες. Δε λείπει το χιούμορ, τα πειράγματα και οι επευφημίες από τους παρευρισκόμενους, που ξέρουν πως σε λίγο ίσως έρθει η σειρά τους να δικαστούν και να καταδικαστούν.

 

Διπλό

Το έθιμο του Διπλού αναβιώνει κάθε χρόνο στο κεφαλοχώρι των βορειοχώρων, την Βολισσό. Όπως συνηθιζόταν από τα πολύ παλιά χρόνια, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου τα γλέντια απογειώνονταν, ανθρώπινες «διπλές» αλυσίδες, με πλεγμένα χέρια ξεκινούσαν να τραγουδάνε από όλες τις συνοικίες του χωριού και κατέληγαν στην κεντρική πλατεία σχηματίζοντας μια πολύ μεγάλη αλυσίδα, όπου ο πρώτος του χορού τραγουδούσε ένα στίχο τον οποίο επαναλάμβαναν στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι μαζί. Στην πλατεία του χωριού, ακόμα και σήμερα, ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι ενώ στους καλεσμένους προσφέρεται σούμα, στραγάλια, και τοπικά γλυκά.

 

Leave a Reply